Borsa İstanbul Piyasalarından Repo Yoluyla Sağlanan Fonlar Zorunlu Karşılık Yükümlülüğünden İstisna Tutuldu
Repo işlemlerinden sağlanan fonlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği’nin 4 üncü maddesi uyarınca bankaların ve finansman şirketlerinin, zorunlu karşılığa tabi bilanço kalemleri (Merkez Bankasına, Hazineye, yurt içi bankalara ve uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan bankaların Türkiye’deki merkez ve şubelerine olan yükümlülükler hariç olmak üzere) arasında yer alıyor.
22 Aralık 2018 tarihli ve 30633 sayılı Resmi Gazete’de TCMB tarafından yayımlanan “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yapılan değişiklikle repo yoluyla Borsa İstanbul piyasalarından sağlanan fonlar zorunlu karşılık yükümlülüğünden istisna tutuldu. Tebliğ değişikliği 28 Aralık 2018 Cuma günü yürürlüğe girecek.
Bu çerçevede, 11 Ocak 2019 tarihinde tesisi başlayacak 28 Aralık 2018 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak değişiklik uyarınca bankaların repo yoluyla Borsa İstanbul (BİST) piyasalarından sağladıkları fonlar zorunlu karşılığa tabi TL ve YP yükümlülükler arasında dikkate alınmayacak, tezgahüstü işlemler dahil diğer piyasalardan repo yoluyla sağlanan fonlar ise zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler arasında dikkate alınmaya devam edecek.
TCMB, bu değişikliğe ilişkin Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı’nda yaptığı güncellemede de, mevcut uygulamada BİST piyasalarında bankaların TCMB ve birbirleriyle yaptıkları dışında kalan repo işlemlerinden sağlanan fonlar zorunlu karşılığa tabi iken, yapılan değişiklikle BİST piyasalarında repo işlemlerinden sağlanan tüm fonların zorunlu karşılıklardan muaf hale geldiğini belirtti.
Saygılarımızla,
ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SAYI: 2018/8) |
|
ESKİ DÜZENLEME | YENİ DÜZENLEME |
Zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler MADDE 4- (1) Bankaların ve finansman şirketlerinin, tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, yurt dışı şubelerinin yükümlülükleri dâhil, Merkez Bankasına, Hazineye, yurt içi bankalara ve uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan bankaların Türkiye’deki merkez ve şubelerine olan yükümlülükleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen bilanço kalemleri zorunlu karşılığa tabi Türk lirası ve yabancı para yükümlülüklerini oluşturur. a) Mevduat/katılım fonu. b) Repo işlemlerinden sağlanan fonlar. c) Kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç). ç) İhraç edilen menkul kıymetler (net). d) Sermaye hesaplamasına dâhil edilmeyen borçlanma araçları. e) Yurt dışı merkeze yükümlülükler (net). f) Kredi kartı ödemelerinden borçlar. g) Müstakrizlerin fonları. (2) Yukarıda sayılan bilanço kalemleri toplamından, yurt dışı şubelerce bankalar ve kredi vermeye yetkili diğer kuruluşlar hariç olmak üzere yurt dışı yerleşiklere kullandırılan kredi tutarı kadar indirim yapılabilir. Bu indirim, en kısa vadeli diğer yükümlülüklerden başlayarak yapılır.
|
Zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler MADDE 4- (1) Bankaların ve finansman şirketlerinin, tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, yurt dışı şubelerinin yükümlülükleri dâhil, Merkez Bankasına, Hazineye, yurt içi bankalara ve uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan bankaların Türkiye’deki merkez ve şubelerine olan yükümlülükleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen bilanço kalemleri zorunlu karşılığa tabi Türk lirası ve yabancı para yükümlülüklerini oluşturur. a) Mevduat/katılım fonu. b) Repo işlemlerinden sağlanan fonlar (Borsa İstanbul piyasalarından sağlananlar hariç). c) Kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç). ç) İhraç edilen menkul kıymetler (net). d) Sermaye hesaplamasına dâhil edilmeyen borçlanma araçları. e) Yurt dışı merkeze yükümlülükler (net). f) Kredi kartı ödemelerinden borçlar. g) Müstakrizlerin fonları. (2) Yukarıda sayılan bilanço kalemleri toplamından, yurt dışı şubelerce bankalar ve kredi vermeye yetkili diğer kuruluşlar hariç olmak üzere yurt dışı yerleşiklere kullandırılan kredi tutarı kadar indirim yapılabilir. Bu indirim, en kısa vadeli diğer yükümlülüklerden başlayarak yapılır. |