Birikimli Mevduat ve Katılma Hesaplarının Asgari Vadesi 3 Yıla İndirildi
TCMB tarafından 23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ (Sayı:2007/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı:2015/4)” ile yapılan değişiklikle daha önce asgari 5 yıl vade ile açılabilen birikimli mevduat ve katılma hesaplarının asgari vadesi 3 yıla indirildi.
Birikimli mevduat hesapları asgari 3 (daha önce 5) yıl vade ile açılabilen, sözleşme ile belirlenen aylık veya üç aylık sürelerde hesaba para yatırmaya imkan veren bir mevduat hesabı türü. Uzun vadeli olduğu için pek tercih edilmeyen bir mevduat türü olan birikimli mevduat ve katılma hesaplarında ilgili bankanın onay vermesi halinde hesap vadesinden önce en fazla 3 defa ve anaparanın %50’sine kadar çekim yapıldığında, hesapta o güne kadar biriken faiz / kar payının tamamına kadar, bu sayı ve oranlar üzerindeki kısmi veya tam çekimlerde ise hesapta biriken faiz / kar payının en fazla %50’sine kadar faiz / kar payı ödenmesi imkanı bulunuyor.
Söz konusu Tebliğ değişikliği aşağıda verilmiş olup, Tebliğ değişikliğinin yayımlandığı Resmi Gazete’ye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
23 Temmuz 2015 PERŞEMBE | Resmî Gazete | Sayı : 29423 |
TEBLİĞ | ||
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2007/1)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SAYI: 2015/4) MADDE 1 – 3/2/2007 tarihli ve 26423 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ (Sayı: 2007/1)’in 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “ç) Birikimli mevduat: Asgari 3 yıl vade ile açılan, sözleşme ile belirlenen aylık veya üç aylık sürelerde hesaba para yatırmaya imkân veren mevduattır.” MADDE 2 – Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “c) Birikimli katılma hesabı: Asgari 3 yıl vade ile açılan, sözleşme ile belirlenen aylık veya üç aylık sürelerde hesaba para yatırmaya imkân veren katılma hesabıdır.” MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.
|
Merhaba,
23 Temmuz 2015 tarihinde 2007/1 Tebliğin (ç) fıkrasında yapılan değişiklikten sonra, 3 yıl şartını yerine getiren Birikimli Mevduat Hesap sahipleri hesaplarını kapatmak istedikleri takdirde anaparaları ile birlikte birikmiş 3 yıllık faizlerini de birlikte alabileceklerdir. (Değişiklikten önce vade için 5 yıl şartı var iken, 5 yıldan önce paranın çekilmesi istenmesi taleplerinde bankalar sadece anaparayı ödeyip faizlerini ödemiyorlardı) Çünkü T.C. Merkez Bankası değişiklik Tebliğinde ilk 2007/1 tebliğin maddesini aynen değiştirmiş. T.C.M.B değişiklik tebliğinde, esas tebliğ maddelerine ilave bir madde eklememiş veya değişiklik Tebliğinin çıkış tarihinden sonra diye bir şart konulmamıştır. İlk çıkış (2007/1) Tebliğin maddesinde birebir yapılan değişiklikliğin değişiklik tebliğinin yayımı tarihinde 3 yıl şartını yerine getirenlerin bu değişiklik maddesinden yararlanarak faizlerini kesintiye uğramadan alabilecekleri kanaatindeyim. Saygılarımla,
Hamdi bey, merhaba,
TCMB’nin 2007/1 sayılı Tebliği’nin uygulamasına ilişkin bankalara gönderdiği 07.01.2011 tarihli uygulama talimatında yukarıda bahsi geçen Tebliğ değişikliği sonrası bankalara gönderdiği 02.09.2015 tarihli yazısı ile yaptığı bir talimat değişikliği bulunuyor. TCMB, bu uygulama talimatında yaptığı değişiklikte asgari vadesi 3 yıl olan birikimli mevduat hesaplarının bu Tebliğ’in yürürlüğe girdiği 23.07.2015 tarihinden sonra açılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Bu sebeple 23.07.2015 tarihinden önce açılmış birikimli mevduat hesaplarının bu kapsamda değerlendirilip 3 üncü yılın sonunda işlemiş faizi ile birlikte kapatılması uygun görülmüyor. Ancak, yine yukarıdaki yazımızda belirttiğimiz kurallar dahilinde bankanın da kabul etmesi halinde hesaba işlemiş faizin bir kısmının veya tamamının alınması mümkün (hesap vadesinden önce en fazla 3 defa ve anaparanın %50’sine kadar çekim yapıldığında, hesapta o güne kadar biriken faizin tamamına kadar, bu sayı ve oranlar üzerindeki kısmi veya tam çekimlerde ise hesapta biriken faizin en fazla %50’sine kadar faiz ödenmesi imkanı bulunuyor).
Saygılarımızla,