BDDK Tarafından Hazırlıkları Sürdürülen Düzenleme Çalışmaları (Mayıs 2018)
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun 2017 Yıllık Faaliyet Raporu bugün (30.05.2018) Kurum’un internet sitesinde yapılan Basın Açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu.
Kurum’un 2017 Yıllık Faaliyet Raporu‘nun 42 ve 43 üncü sayfalarında hali hazırda “Hazırlıkları Sürdürülen Düzenleme Çalışmaları” hakkında da bilgi veriliyor. Bu kapsamda BDDK tarafından yayımlanması beklenen ve halen taslak halinde olan düzenlemeler hakkında bilgileri Rapor’da yer aldığı şekliyle aşağıda veriyoruz:
Bankaların Net İstikrarlı Fonlama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik Taslağı
Basel III reformlarının önemli bir unsurunu oluşturan ve Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından 2014 Ocak ayında yayımlanan “Basel III: The Net Stable Funding Ratio” adlı doküman ile bankaların bilanço içi ve dışı faaliyetleri ile ilgili istikrarlı fonlama profili sağlayıp sürdürmesi ve bu çerçevede bankaların düzenli fonlama kaynaklarındaki bir sıkıntının bankanın kendi başına faaliyetlerini sürdürememesi riskini artıracak şekilde likidite düzeyini azaltmasını engellemesi amaçlanmaktadır. Yine Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından 2013 yılında yayımlanan ve bankaların 30 gün içerisinde maruz kalabilecekleri likidite sıkışıklıklarını gidermek için Merkez Bankası kaynaklarına başvurmaksızın ellerindeki yüksek kaliteli likit varlıklar ile fonlamalarını sağlayabilmelerine ilişkin esasların belirlendiği “Basel III: The Liquidity Coverage Ratio and Liquidity Risk Monitoring Tools” dokümanı ile uyumluluğun artırıldığı bu dokümana ilişkin 2016 Haziran ayında ve 2017 Şubat ayında olmak üzere Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayımlanması kabul edilen sıkça sorulan sorular dokümanları yayımlanmıştır. Bu çerçevede, Basel III reformları çerçevesinde bahse konu standart ve uygulamasına ilişkin sıkça sorulan sorular da dikkate alınarak Bankaların Net İstikrarlı Fonlama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik Taslağı hazırlanmıştır.
Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar İle Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı
Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından 2014 Ocak ayında yayımlanan “Basel III: The Net Stable Funding Ratio” adlı dokümanın uygulanması ile birlikte piyasadaki belirsizliğin azaltılması, piyasa disiplininin artırılması, sağlam likidite riski yönetimi ve denetiminin esasını oluşturan likidite riski yönetimine ilişkin rehberin uygulanmasının teşvik edilmesi ve düzenleyici fonlama ihtiyacının şeffaflığının sağlanması için net istikrarlı fonlama oranına ilişkin açıklamalar Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından kabul edilerek 2015 Haziran ayında yayımlanmıştır. İstikrarlı fon kaynaklarının neler olduğu ve kullanıldığı yerlere ilişkin bilgi veren ortak şablonun likidite karşılama oranı çerçevesinde olduğu gibi Basel Komitesi tüm üye ülke bankaları tarafından doldurularak finansal tablo yayımlama dönemleri itibarıyla kamu ile paylaşmaları beklenilmektedir. Bu çerçevede, Basel III reformları çerçevesinde “Net Stable Funding Ratio Disclosure Standards” dokümanı dikkate alınarak hazırlanan net istikrarlı fonlama oranına ilişkin açıklama ve dipnotların Bankalarca Kamuya Açıklanacak Finansal Tablolar İle Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ çerçevesinde kamuya açıklanmasını teminen değişiklik taslağı hazırlanmıştır.
Bankalarca Özkaynak Hesaplamasına Dâhil Edilecek Borçlanma Araçlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik uyarınca bankalarca özkaynak hesaplamasına dâhil edilecek borçlanma araçlarının kayıtlardan silinmesine veya değer azaltımına tabi tutulmasına ilişkin usul ve esasların açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerince Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
Muhasebe Yönetmeliğinde yapılması planlanan değişiklikle şirketler için karşılık ayrılması hususunun Kuruma bildirimde bulunması şartı ile seçimlik hale getirilerek isteyen şirketlerce TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararı karşılığı ayrılmasının mümkün hale getirilmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, TFRS 9’un 01.01.2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesi ve Muhasebe Yönetmeliği’nde yapılması planlanılan değişiklikler dikkate alınarak Tebliğ’de bazı hesap isimleri TFRS 9 kapsamında güncellenmiş ve beklenen zarar karşılığı tutarlarının izleneceği hesaba ilişkin açıklama eklenmiştir.
Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayımlanan “The Standardised Approach for Measuring Counterparty Credit Risk Exposures” adlı doküman ile karşı taraf kredi riski hesaplamasında değişiklikler öngörülmüş ve karşı taraf kredi riski hesaplamasında “gerçeğe uygun değerine göre değerleme yöntemi” ile “standart yöntem” yerine “karşı taraf kredi riski ölçümüne ilişkin standart yaklaşımı”nın kullanılması hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, Basel III’e tam uyumun sağlanabilmesini teminen Yönetmeliğin EK-2’sinde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Buna ilaveten, Komite tarafından hazırlanan “Capital Requirements for Bank Exposures to Central Counterparties” adlı doküman ile merkezi karşı taraflara olan risklere ilişkin sermaye yükümlülüğü hesaplamasında değişiklikler öngörülmüştür. Bu çerçevede, Basel III’e tam uyumun sağlanabilmesini teminen Yönetmeliğin EK-4’ünde değişiklik yapılması ihtiyacı da ortaya çıkmıştır.
Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılması planlanan değişiklik ile “gerçeğe uygun değerine göre değerleme yöntemi” ile “standart yöntem” yerine “karşı taraf kredi riski ölçümüne ilişkin standart yaklaşımı”nın kullanılması öngörülmektedir. Bu değişikliğin sonucu olarak ise Tebliğin ilgili yerlerinde yapılan atıfların düzeltilmesi ihtiyacı doğmuştur.
Saygılarımızla,
Hamdi GİRGİN
“NOT: Bu çalışmada yer alan görüşler, yazarın kendi görüşleri olup, çalıştığı kurumun görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir.”
BDDK YILLIK FAALİYET RAPORU 2017