BDDK RCAP Süreci Kapsamında Hazırladığı İyi Uygulama Rehberlerini Yayımladı
BDDK, Basel Bankacılık Denetim Komitesi (Komite) tarafından yürütülen ve Basel standartlarının üye ülkeler tarafından zamanında ulusal mevzuatlara aktarılmasını, uygulanan standartların tutarlılığını sağlamayı hedefleyen ve ülkemiz için 2015’in son çeyreğinde başlaması beklenen Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (Regulatory Consistency Assessment Programme -RCAP) kapsamında gözden geçirdiği İyi Uygulama Rehberlerini ilk olarak 17 Ağustos 2015 tarihli basın açıklaması ile görüşe açmıştı.
BDDK tarafından 26 Ekim 2015 tarihinde yapılan basın açıklaması ile daha önce görüşe açılan aşağıdaki rehberlere 17 Eylül 2015 tarih ve 6462 sayılı Kurul Kararı ile nihai hallerinin verildiği belirtildi. BDDK tarafından 26 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan iyi uygulama rehberleri aşağıdaki rehberlerden oluşuyor.
1- Bankaların Kredi Yönetimine İlişkin Rehber,
2- İSEDES Raporu Hakkında Rehber,
3- Bankaların Sermaye ve Likidite Planlamasında Kullanacakları Stres Testi Hakkında Rehber,
4- Karşı Taraf Kredi Riskinin Yönetimine İlişkin Rehber,
5- Operasyonel Risk Yönetimine İlişkin Rehber,
6- İtibar Riski Yönetimine İlişkin Rehber,
7- Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber
Yukarıda ilk beş sırada verilen rehberler daha önce BDDK tarafından aynı isimle yayımlanan rehberlerin RCAP süreci kapsamında gözden geçirilerek bir kısım değişikliklerin yapılması sonucu yeni baştan yayımlanan rehberlerden oluşuyor. Bu çerçevede;
- 17.07.2014 tarih ve 5945 sayılı Kurul Kararı ile Yayımlanan “İSEDES Raporu Hakkında Rehber” ve “Bankaların Kredi Yönetimine İlişkin Rehber”
- 24.07.2014 tarih ve 5964 sayılı Kurul Kararı ile Yayımlanan “Bankaların Sermaye ve Likidite Planlamasında Kullanacakları Stres Testlerine İlişkin Rehber”
- 11.09.2014 tarih ve 5992 sayılı Kurul Kararı ile Yayımlanan “Karşı Taraf Kredi Riskinin Yönetimine İlişkin Rehber” ve “Operasyonel Risk Yönetimine İlişkin Rehber”
yürürlükten kaldırılmış oldu.
26.10.2015 tarihinde yayımlanan “İtibar Riski Yönetimine” ve “Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin” rehberler ise daha önce herhangi bir düzenleme yapılmamış alanlarda yeni uygulama standartları getirdi.
BDDK’nın 17.08.2015 tarihli basın açıklaması ekinde verilen “Risk Yönetiminde Gerçeğe Uygun Değer Ölçümüne İlişkin Rehber Taslağı” ve 17.09.2015 tarihli basın açıklaması ekinde yer alan “Kurum Tarafından Yapılan Denetimlerde Dikkate Alınan Değerlendirme Ölçütleri Hakkında Rehber Taslağı”na ise henüz son halinin verilmediği anlaşılıyor.
Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmeliğin 35 inci maddesinde;
“(5) Bankalar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7/A maddesi çerçevesinde, risk yönetimiyle ilgili iyi uygulamaları ortaya koymak üzere Kurul tarafından yayımlanan rehberleri dikkate alır. Bankalar, risklerini bu Yönetmelik hükümleri ile birlikte ölçülülük ilkesi çerçevesinde söz konusu rehberlerde belirtilen ilkeler ve bu ilkelerin açıklamaları doğrultusunda yönetir. Rehberi yayımlanmayan risk türleri için ise bu Yönetmelik hükümlerine uygun bir risk yönetim sistemi tesis edilir ve uygulanır.”
denilmektedir.
Aynı Yönetmeliğin “Stres Testi Programı” başlıklı 43 üncü maddesinde de;
“(7) Stres testi programına ilişkin iyi uygulamalar ve Kuruma yapılacak bildirime dair esaslar Kurul tarafından yayımlanacak bir rehberle açıklanır. Bankanın, stres testi programını bu Yönetmelik hükümleri ile ölçülülük ilkesi çerçevesinde söz konusu rehberde belirtilen ilke ve ilke açıklamaları doğrultusunda yönetmesi gerekir.”
denilmektedir.
Ayrıca, Yönetmeliğin “İSEDES Raporu” başlıklı 56 ncı maddesinde de;
“(3) İSEDES Raporunun şekli ve içeriği Kurul tarafından yayımlanacak rehberle belirlenir. Banka tarafından söz konusu rehberde belirtilen hususları karşılayacak nitelikte bir rapor hazırlanmaması ve bunun Kurum tarafından yapılacak denetimlerde tespit edilmesi halinde, söz konusu tespite mukabil bir sermaye tutarı içsel sermaye tamponu kapsamında ayrıca dikkate alınır.
(4) İSEDES Raporu, risk yönetimi biriminin koordinasyonunda bankanın ilgili tüm birimlerinin katılımıyla hazırlanır. İSEDES Raporunun mevzuata ve yayımlanmış rehberlere uygun olarak hazırlanmasından nihai olarak yönetim kurulu sorumludur.”
ifadeleri bulunmaktadır.
22.07.2006 tarih ve 26236 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” (Yönetmelik)’in “İyi Uygulama Rehberleri” başlıklı 7/A maddesi uyarınca da iyi uygulama rehberleri bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve BDDK tarafından yapılacak denetimlerde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla BDDK Kurul kararlarıyla yayımlanıyor. Söz konusu Yönetmelik’te iyi uygulama rehberlerindeki ilkelerin, banka uygulamalarının etkinliğinin ve yeterliliğinin BDDK tarafından değerlendirilmesinde ölçüt olarak kullanılacağı ve denetim sırasında veya sonrasında denetim bulgularına ilişkin olarak BDDK tarafından yapılan değerlendirmelere ve alınan kararlara temel teşkil edeceği belirtiliyor. İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler bankalara ölçülülük ilkesi çerçevesinde uygulanıyor. Ölçülülük ilkesi ise aynı Yönetmelik’te; bankaların kendi ölçeğinin; risk profilinin; faaliyetlerinin, iş ve işlemlerinin hacminin, mahiyetinin ve karmaşıklığının dikkate alınarak ilkelerin uygulanması, tümüyle veya kısmen uygulanmayan ilkeler için ise bankalarca açıklama yapılması ve bunların yazılı hale getirilerek saklanması olarak tanımlanıyor.
Anlaşılacağı üzere İyi Uygulama Rehberleri Türkiye’de kurulu bankalar için “best practices”lerin ne olacağı konusunda yol gösterirken bankaların bu rehberlerdeki ilkeleri harfiyen uygulamaları zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, bankaların faaliyetlerinin ölçeği, risk profilleri, işlem hacimlerini gözeterek uygulayacakları ilkeleri belirlemeleri, kısmen veya tamamen uygulamadıkları ilkeler için ise açıklama yapmaları gerekiyor.
Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber’in 31.03.2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülürken diğer rehberler yayımlandıkları tarih olan 26 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girdi.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE
BDDK’NIN 26 EKİM 2015 TARİH VE 2015/12 SAYILI BASIN AÇIKLAMASINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
2 Cevaplar
[…] kapsamında gözden geçirdiği İyi Uygulama Rehberlerini 26 Ekim 2015 tarihinde yayımladığına buradaki yazımızda […]
[…] BDDK bu hükümlere dayanarak muhtelif tarihlerde risk yönetimi ile ilgili en iyi uygulamaları ortaya koyan “İyi Uygulama Rehberleri”ni yayımlamıştı. Bu rehberler yakın zamanda özellikle RCAP süreci kapsamında değişikliklere uğramıştı. […]