BDDK Bankaların Emtia Murabahası İşlemlerini Yapmalarına İzin Verdi
BDDK’nın 18.12.2014 tarihli kararı ile bankalarca, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsasınca teyit edilen kıymetli madenlerin alım satımı suretiyle emtia murabahası yoluyla fon sağlanabileceğine ve fon kullandırılabileceğine, ayrıca yurt içindeki katılım bankalarının kullandığı murabaha sendikasyon kredilerine bahse konu kıymetli madenlerin alım satım işlemi yapılarak iştirak edilebileceğine karar verildi.
“Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar”ın 2 nci maddesindeki kıymetli madenler tanımı içerisinde, altın, gümüş, platin ve paladyum sayılmaktadır.
03.04.1993 tarih ve 21541 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmelik”in 21 inci maddesinde de, borsalarda, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından standartları belirlenen kıymetli madenlerin alınıp satılacağı belirtilmektedir.
19.10.2014 tarih ve 29150 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar ile ilgili Borsacılık Faaliyetlerine ilişkin Esaslar Yönetmeliği”nde kıymetli maden; 32 Sayılı Kararda tanımlanan ve standartları belirlenen kıymetli madenler olarak tanımlanmıştır.
18.11.2006 tarih ve 26350 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2006/1)”in 3 üncü maddesindeki kıymetli maden tanımı her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum olarak verilmektedir.
30.06.1999 tarih ve 23741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İstanbul Altın Borsası Yönetmelik”inin 2 nci maddesindeki kıymetli maden tanımı da Hazine Müsteşarlığı tarafından tanımlanan ve standartları belirlenen altın, gümüş, platin ve paladyum olarak verilmiştir.
Buna göre, mevcut durum itibarıyla katılım bankaları dışındaki bankalar da, standart ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen altın, gümüş, platin ve paladyumun alım satımı suretiyle emtia murabahası yoluyla kaynak sağlayabilecek ve fon kullandırabilecek, ayrıca yurt içindeki katılım bankalarının kullandığı murabaha sendikasyon kredilerine bahse konu kıymetli madenlerin alım satım işlemi yapılarak iştirak edebilir duruma gelmiştir
1 Cevap
[…] BDDK’nın 18.12.2014 tarih ve 6122 sayılı kararı ile ise Bankalarca yukarıda belirtilen kıymetli madenlerin alım satımı suretiyle emtia murabahası yoluyla fon sağlanabileceğine ve fon kullandırılabileceğine, ayrıca yurt içindeki katılım bankalarının kullandığı murabaha sendikasyon kredilerine bahse konu kıymetli madenlerin alım satım işlemi yapılarak iştirak edilebileceğine karar verilmiştir. […]