Basel II, 2,5 ve III Derken Basel IV Düzenlemelerine Geçiyoruz
2008 finansal krizine cevaben getirilen ve Basel III olarak adlandırılan sermaye yeterliliği düzenlemelerinin üzerinden yaklaşık 6 yıl geçti. Finansal krizin bıraktığı izlerin etkisini üzerinden atamadığı görülen düzenleyici otoriteler, finansal kriz yansımalarını yeni düzenlemeler olarak yürürlüğe sokmaya devam etmekteler. Basel III düzenlemeleri sonuçlandırıldığında dahi kat edilecek çok yol olduğunu ve düzenlemelerde güncelleme ihtiyacı olacağını düşünen Basel Komitesi, Basel IV olarak adlandırılacak düzenlemeler üzerindeki çalışmalarını sonlandırma aşamasına geliyor.
Basel III’ü tam özümseyemeden getirilen değişiklikler neler peki?
- Kredi Riski
- Operasyonel Risk
- Piyasa Riski
- Yoğunlaşma Riski (large exposures)
Besel Komitesi 4 risk türü ile ilgili hesaplama yöntemlerini daha da geliştirmek istiyor. Basel Komitesi, bu çerçevede bugüne kadar özetle aşağıdaki çalışmaları yaptı.
- Operasyonel risk hesaplanmasına ilişkin yeni bir çerçeve,
- Alım-satım portföyünün (trading book) yeniden gözden geçirilmesi, bu kapsamda piyasa riski hesaplanmasına ilişkin standart modelin içsel modele yakınlaştırılması,
- Karşı taraf riski hesaplanmasına ilişkin yeni bir standart yaklaşım esası ile yeni bir kredi riski hesaplama anlayışı benimsenmesi
- Konsantrasyon riski hesaplamasının gözden geçirilmesine ilişkin taslak çalışmanın görüşe açılması
Basel IV düzenlemelerinin 2017 yılından sonraki dönemde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yayımlanan görüş taslaklarına göre, yeni düzenlemeler bankaların risk hesaplamalarında kullandıkları yöntemlerin yanısıra, risk hesaplamaları ve Basel raporlamalarında kullanacakları veri setleri ile ilgili de önemli değişiklikler getiriyor.
Basel IV risk hesaplamalarının çok daha karmaşık olduğu söyleniyor. Piyasa riski hesaplamasına ilişkin standart yaklaşım metodunun içsel modele yakın hale geitilmesine ilişkin çalışma risk hesaplamalarını daha da karmaşık hale getiriyor. Karmaşıklıktaki artış bankaların yeni düzenlemelere uyum çalışmalarına ve uyum çerçevesindeki IT yatırımlarına daha fazla kaynak ve zaman ayırması ile sonuçlanıyor. Yeni risk hesaplamaları veri setlerinde de değişiklik gerektiriyor.
Basel IV yeni veri tanımları getirirken, çok daha detay, karmaşık ve Basel III’e oranla çok daha büyük hacimli veri toplamayı zorunlu tutuyor. Bankalar veri havuzlarını ve veri yönetim sistemlerini bu değişikliklere adapte etmek üzere gerekli çalışmalara şimdiden başlamak zorunda kalabilirler.
Basel IV’ün getirdiği yeni düzenlemeler hakkında daha detaylı yazılarımıza ilerleyen dönemlerde yer vereceğiz.
1 Cevap
[…] ise şimdiden Basel IV olarak adlandırılmaya başlandığı ifade ediliyor. Hatırlarsanız 27.01.2015 tarihli yazımız da bu konudan kısaca […]