Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler
06.06.2017 tarihli 30088 sayılı Resmi Gazete’de BDDK tarafından “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (“Yönetmelik / Sermaye Yeterliliği Yönetmeliği Değişikliği”) yayımlandı. Bu Yönetmelik ile yapılan değişiklikler aşağıda sıralanmaktadır:
1- Yönetmeliğin Ek-1’inin İkinci Bölümünün ikinci fıkrasında “Bir KDK’nın kredi derecelendirmelerini belirli bir sınıftaki kalemler için kullanmaya karar veren bir banka, o sınıfa ait olan tüm kredi riskleri için birinci fıkrada belirtilen Risk Merkezi’nden elde ettiği ilgili kredi derecelendirmelerini tutarlı ve istikrarlı bir şekilde kullanır.” ifadesi yer almaktaydı. Aynı bölümün birinci fıkrasında daha önce 09.12.2016 tarihli Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle bankaların sermaye yeterliliği kapsamında kredi riski, risk ağırlıklarının tespiti için kullandıkları Kredi Derecelendirme Kuruluşları (KDK)’nı Risk Merkezi yerine BDDK’ya bildirmeleri yönünde bir değişiklik yapıldığından söz konusu ikinci fıkrada da buna uygun değişiklik yapılarak birinci fıkraya yapılan atıf kaldırıldı.
2- Merkezi Karşı Taraf (MKT) statüsünde olan Takasbank, Sermaye Yeterliliği Yönetmeliği’nin EK-4’ü uyarınca her üç ayda bir üye kuruluş bankalara ve BDDK’ya “bankaların merkezi karşı taraflar ile yaptıkları nitelikli işlemlere ilişkin riskler için sermaye yükümlülüğü hesaplamasında kullanacakları değerler hakkında” bildirim yapmaktadır (Örnek Takasbank’ın 19.04.2017 tarihli ve 1350 sayılı Genel Mektubu). Yönetmeliğin Ek-4’ünün dördüncü kısmının ikinci fıkrasında da “bankalar, bu Kısmın birinci fıkrası kapsamında MKT’den kendisine yapılan bildirime ilişkin olarak bildirim tarihinden itibaren 7 işgünü içerisinde Kuruma bilgi verir” hükmünü amirdir. Takasbank’a üye bankalarca, BDDK’ya yapılan bu bildirim banka özelinde ilave bir bilgi içermediği ve BDDK bu bildirimi aynı zamanda Takasbank’tan da aldığı için bankaların yaptığı söz konusu bildirim kaldırıldı.
3- Takasbank’ın yukarıda belirtilen bildirim kapsamında yaptığı hesaplamada kullanacağı göstergeler için Yönetmeliğin Ek-4’ünün ikinci kısmında atıf yapılan alt bent numaraları düzeltildi. Muhtemelen Yönetmeliğin önceki halinde ilgili kısımda hatalı bentlere atıf yapılmaktaydı.
4- Yönetmeliğin Ek-4’ü kapsamındaki riskler ve bu riskleri doğuran işlem sayısında ve/veya MKT’nin (Takasbank’ın) özkaynak tutarında önemli bir değişiklik olması durumunda Takasbank’ın yukarıda belirtilen bildirim konusu “bankaların merkezi karşı taraflar ile yaptıkları nitelikli işlemlere ilişkin riskler için sermaye yükümlülüğü hesaplamasında kullanacakları değerleri” üç aylık asgari süreyi dikkate almadan bu değişiklikler gerçekleşir gerçekleşmez derhal yeniden hesaplaması ve BDDK ile üye kuruluş bankalara bildirmesi hükmü getirildi.
Saygılarımızla,
BANKALARIN SERMAYE YETERLİLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİNE VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK |
|
ESKİ DÜZENLEME |
YENİ DÜZENLEME |
EK-1 RİSK AĞIRLIKLI TUTAR HESAPLAMASINDA KULLANILACAK RİSK AĞIRLIKLARI İKİNCİ BÖLÜM KDK’ların Kredi Derecelendirmelerinin Risk Ağırlıklarının Tespiti İçin Kullanılması … 2. Bir KDK’nın kredi derecelendirmelerini belirli bir sınıftaki kalemler için kullanmaya karar veren bir banka, o sınıfa ait olan tüm kredi riskleri için birinci fıkrada belirtilen Risk Merkezi’nden elde ettiği ilgili kredi derecelendirmelerini tutarlı ve istikrarlı bir şekilde kullanır. |
EK-1 RİSK AĞIRLIKLI TUTAR HESAPLAMASINDA KULLANILACAK RİSK AĞIRLIKLARI İKİNCİ BÖLÜM KDK’ların Kredi Derecelendirmelerinin Risk Ağırlıklarının Tespiti İçin Kullanılması … 2. Bir KDK’nın kredi derecelendirmelerini belirli bir sınıftaki kalemler için kullanmaya karar veren bir banka, o sınıfa ait olan tüm kredi riskleri için Risk Merkezi’nden elde ettiği ilgili kredi derecelendirmelerini tutarlı ve istikrarlı bir şekilde kullanır.
|
EK-4 DÖRDÜNCÜ KISIM Bildirim ve Yeniden Hesaplama 1. MKT aşağıdaki bilgileri üç ayda bir üye kuruluş bankalara ve Kuruma bildirir. a) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (a) bendine göre hesaplanan hipotetik sermaye yükümlülüğü (), b) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen tüm üye kuruluşların toplam fonlanmış garanti fonu tutarı () veya MKT’nin fonlanmış bir garanti fonunun bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen toplam fonlanmamış garanti fonu tutarı ya da bu fonlanmamış tutarın bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen üye kuruluşlardan alınan başlangıç teminatları toplamı, c) Zararları karşılamak için üye kuruluşların garanti fonu kullanılmadan önce MKT tarafından kullanılacak İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen MKT’nin özkaynakları (), ç) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen üye kuruluşların fonlanmış garanti fonu tutarlarının ortalaması (), d) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen üye kuruluş sayısı (), e) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yoğunlaşma faktörü (). 2. Bankalar, bu Kısmın birinci fıkrası kapsamında MKT’den kendisine yapılan bildirime ilişkin olarak bildirim tarihinden itibaren 7 işgünü içerisinde Kuruma bilgi verir. 3. İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (a) bendinde göre hesaplanan MKT’nin hipotetik sermaye yükümlülüğü (SMKT) MKT tarafından, İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) ile (ç) bentlerine göre hesaplanan her bir üye kuruluşun sermaye yükümlülüğü (Si) ise üye bankalar tarafından bu Kısmın birinci fıkrası çerçevesinde sağlanan bilgilerle asgari üç ayda bir yeniden hesaplanır. Yönetmeliğin bu eki kapsamındaki riskler ve bu riskleri doğuran işlem sayısında ve/veya MKT nin özkaynak tutarında önemli bir değişiklik olması durumunda bahse konu üç aylık asgari süre dikkate alınmadan bu değişiklikler gerçekleşir gerçekleşmez söz konusu sermaye yükümlülükleri derhal yeniden hesaplanır. 4. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrasında belirtilen bilgilerin hangi formatta olacağını belirlemeye yetkilidir. 5. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrası kapsamında yapılacak bildirimler ile bu Kısmın üçüncü fıkrası kapsamında yapılacak yeniden hesaplamanın sıklığını artırmaya yetkilidir. |
EK-4 DÖRDÜNCÜ KISIM Bildirim ve Yeniden Hesaplama 1. MKT aşağıdaki bilgileri üç ayda bir üye kuruluş bankalara ve Kuruma bildirir. a) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (a) bendine göre hesaplanan hipotetik sermaye yükümlülüğü (SMKT), b) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen tüm üye kuruluşların toplam fonlanmış garanti fonu tutarı (TFÜK) ile tüm üye kuruluşlar için garanti fonu ayrıntılandırma ve yoğunlaşma düzeltmesi öncesi toplam sermaye yükümlülüğü (SÜK) veya MKT’nin fonlanmış bir garanti fonunun bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen toplam fonlanmamış garanti fonu tutarı ya da bu fonlanmamış tutarın bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen üye kuruluşlardan alınan başlangıç teminatları toplamı, c) Zararları karşılamak için üye kuruluşların garanti fonu kullanılmadan önce MKT tarafından kullanılacak İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen MKT’nin özkaynakları (TFMKT), ç) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen üye kuruluşların fonlanmış garanti fonu tutarlarının ortalaması (), d) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen üye kuruluş sayısı (N), e) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yoğunlaşma faktörü (). f) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen c1 çarpanı. 2. Bu Kısmın birinci fıkrasında belirtilen bilgiler asgari üç ayda bir MKT tarafından yeniden hesaplanır. Yönetmeliğin bu eki kapsamındaki riskler ve bu riskleri doğuran işlem sayısında ve/veya MKT’nin özkaynak tutarında önemli bir değişiklik olması durumunda bu Kısmın birinci fıkrasındaki bilgiler bahse konu üç aylık asgari süre dikkate alınmadan bu değişiklikler gerçekleşir gerçekleşmez derhal yeniden hesaplanır ve Kurum ile üye kuruluş bankalara bildirilir. 3. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrasında belirtilen bilgilerin hangi formatta olacağını belirlemeye yetkilidir. 4. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrası kapsamında yapılacak bildirimler ile bu Kısmın ikinci fıkrası kapsamında yapılacak yeniden hesaplamanın sıklığını artırmaya yetkilidir. |