Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı
10.03.2016 tarihli ve 29649 sayılı Resmi Gazete’de BDDK tarafından “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.
Bu Yönetmelik ile dövize endeksli varlık ve yükümlülüklerin YP likidite yeterlilik oranı hesaplamasında dikkate alınma oranlarına ilişkin olarak aşağıdaki değişiklik yapıldı:
Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesine göre dövize endeksli varlık ve yükümlülükler, yabancı para (YP) likidite yeterlilik oranı hesaplamasında dikkate alınmamakta, toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise endekslendikleri döviz cinsinden değil, Türk parası (TP) cinsinden varlık ve yükümlülükler olarak dikkate alınmaktadır. Ancak, aynı Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi ile 31.12.2015 tarihine kadar dövize endeksli varlık ve yükümlülüklerin YP likidite yeterlilik oranı hesaplamasında YP cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınmasına izin verilmiş, bu varlıkların toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise TP cinsinden dikkate alınmaya devam edilmesi öngörülmüştü. Bu defa yapılan değişiklikle söz konusu geçici süre 31.12.2016 tarihine kadar uzatıldı (Bu süre uzatımı üçüncü kez yapılmaktadır, daha önce de ilgili geçiş süresi 2011 yıl sonundan 2013 yıl sonuna, daha sonra da 2013 yıl sonundan 2015 yıl sonuna uzatılmıştı).
Başka bir ifadeyle dövize endeksli varlık ve yükümlülükler 31.12.2016 tarihine kadar YP likidite yeterlilik oranı hesaplamasında YP varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınmaya devam edebilecektir. Bu varlıklar toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise TP cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınacaktır.
Öte yandan, BDDK’nın 26.12.2014 tarih ve 6143 sayılı Kurul Kararı ile; mevduat bankaları için “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” uyarınca hesaplanan birinci ve ikinci vade dilimlerine ilişkin toplam ve yabancı para likidite yeterlilik oranları ile stok likidite yeterlilik oranlarının %0 olarak uygulanmasına ve bu oranlara ilişkin BDDK’ya raporlama yapılmamasına karar verildiği için söz konusu değişiklik mevduat bankaları haricindeki bankaları (kalkınma ve yatırım bankalarını) etkilemektedir.
Yönetmelik değişikliği 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Saygılarımızla,
ProCompliance
Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 10.03.2016 tarih ve 29649 sayılı Resmi Gazete |
|
ESKİ DÜZENLEME | YENİ DÜZENLEME |
Dövize endeksli varlık ve yükümlülüklere ilişkin uygulama
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükmünün uygulanmasında 31/12/2015 tarihine kadar dövize endeksli varlık ve yükümlülükler yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasında yabancı para cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınır, toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise Türk Parası cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınmaya devam edilir. |
Dövize endeksli varlık ve yükümlülüklere ilişkin uygulama
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 8 inci madde hükmünün uygulanmasında; 31/12/2016 tarihine kadar dövize endeksli varlık ve yükümlülükler yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasında yabancı para cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınabilir, toplam likidite yeterlilik oranı hesaplamasında ise Türk Parası cinsinden varlık ve yükümlülük olarak dikkate alınmaya devam edilir. |