2019 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları Belirlendi
31.12.2018 tarihli ve 30642 sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun 27.12.2018 tarihli ve 65/1527 sayılı kararı ile “2019 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama Esasları” belirlendi.
SPK kararına göre;
1) 2019 yılında Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (Birlik) üyelerinin müşterilerine vereceği değerleme hizmetleri karşılığında tahsil edilecek ücretlerde aşağıda yer alan asgari ücret tarifesi uygulanacak. Söz konusu ücretlerin tutarları asgari nitelikte olduğu için taraflarca işin özelliğine göre daha yüksek bir ücret belirlenebilecek.
2) Ekli tarife ile belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece verilecek değerleme hizmetine ilişkin olup, hizmetin verilmesi için gereken ulaşım masrafları ile bu hizmetin verilebilmesi için zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç ve benzeri ödemeler ile gayrimenkul bilgi merkezi payı, KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar asgari ücrete dâhil edilmeyecek, ayrıca ödenecektir.
3) Asgari ücret tarifesi uygulanarak hesaplanacak değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlere değerleme raporu başına 2 (iki) TL gayrimenkul bilgi merkezi payı eklenecek. Söz konusu tutarlar Birlik üyelerince Birlik Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Ş.’ye aktarılacak.
4) Değerleme ücretlerinin, değerleme işi başlamadan önce belirlenmesi gerekiyor. Değerleme ücretleri, hizmet sonucunda takdir edilecek değerler veya raporun teslim süresiyle ilişkilendirilmemeli.
5) Birlik üyelerince verilecek değerleme hizmetleri için işbu esaslarla belirlenen ücretlerin ödenmesinin; değerleme hizmetine konu varlığın alım satımının gerçekleşmesi, bu varlıklarla ilgili bir kredi alım işleminin tamamlanması da dahil olmak üzere hizmetin verilmesi dışında bir şarta bağlanmaması gerekiyor.
6) Değerleme konusu gayrimenkulün tapuda kayıtlı niteliği ile fiili kullanım niteliği arasında bir fark var ise ve bu fark nedeniyle ilgili gayrimenkul işbu asgari ücret uygulama esaslarının ekli tarifesindeki grupların birden fazlasının kapsamına giriyor ise ücretin belirlenmesinde yüksek olan ücret grubu dikkate alınacak.
7) Değerleme şirketlerinin, değerleme hizmetini tümüyle başka bir değerleme şirketinden dışardan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirebilmeleri, ancak, müşterileriyle yapacakları değerleme hizmeti sözleşmesinde buna izin veren bir hüküm bulunması şartıyla mümkün.
8) Değerleme hizmetlerine dayanak olan yazılı sözleşmeler işbu esaslara aykırı olamayacak.
Bu çerçevede, bankalar ve tüketicilere konut kredisi veren finans kuruluşları tarafından kredi değerlendirme süreçlerinde kullanılan değerleme raporları için değerleme kuruluşları ile bu şirketler arasında yapılmış olan sözleşmelerin SPK’nın aşağıda verilen 2019 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı çerçevesinde gözden geçirilmesi ve revizesi gereken bir sözleşme hükmü olup olmadığına bakılması gerekiyor.
Değerleme hizmetlerinde 01.01.2019 tarihinden itibaren ekli asgari ücret tarifesine göre asgari ücret ödenecek. “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 10 uncu maddesi uyarınca tüketici kredilerine yönelik değerleme ve ekspertiz işlemlerinde tüketicilerden yalnızca üçüncü kişilere (değerleme firmaları ve diğer yasal mercilere) ödenen ücretlerin talep edilebileceğinin de dikkate alınması gerekiyor.
Saygılarımızla,
“UYARI: Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacıyla yayımlanmış olup, herhangi bir hukuki görüş, yönlendirme ve tavsiye içermemektedir. Ayrıca, bilgiler yazının hazırlandığı tarihteki mevzuat göz önünde bulundurularak verilmiş olup, yazı içeriği aradan geçen zaman içerisinde mevzuat değişiklikleri ve ilgili kurumların konu hakkındaki görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabilir.”