2015/20 sayılı Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Genelgede Değişiklik Yapılması Hakkında Genelge (2015/44)
2015/20 sayılı Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Genelgede Değişiklik Yapılması Hakkında Genelge (2015/44) 25.11.2015 tarihinde Hazine Müsteşarlığı’nca yayımlanmıştır.
Genelge ile getirilen değişiklikler ya da yönetmelik uygulanması ile ilgili açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.
- Yeni düzenleme ile Bilgilendirme Formlarının içeriğinin kısaltılması imkanı getirilmiştir. Bir önceki Genelge’nin ekinde yer alan Bilgi Formu Örnek Şablonu’nda “Kredi ile bağlantılı sigortalar ve asgari teminatlar” başlıklı bölümde sigortanın amacına ilişkin genel bilgi verildikten sonra sadece teminatların ismine yer verilebilecek, “Teminatlar” hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilecek internet sayfalarına ilişkin bilgilerin Bilgi Formunda yer alması yeterli olacaktır.
- Bilgilendirme Formu Şablonunda yer alan “Prim Bilgileri” bölümünde prim teklif tutarı kısmının doldurulması kredi kuruluşunun isteğine bağlı olarak doldurulacaktır şeklindeki ifade, bu kısmın tamamen çıkartılabileceği şeklinde yorumlanabilir. Bu nedenle, bilgilendirme formunda prim tahsil yöntemi ve ödeme periyodu kısımları kalacak ancak prim teklif tutarı kısmı sigorta şirketlerinin tercihi dahilinde metinden çıkartılabilecek ya da boş bırakılabilecektir.
- Yenilemeli şekilde akdedilen sigortalarda kredi vadesinin tam aya denk gelmediği durumlarda sigorta süresi tam aya yuvarlanacak şekilde belirlenebilecek (Örneğin 1 yıl 10 gün için 1 yıl 1 ay gibi) ancak bu durumda kredi sonlandığında prim iadesi yapılması zorunludur.
- Genelge kredi borcunun vadeden önce ödenmesi ya da yapısında değişiklik olması durumunda kural olarak sigortanın sonlandırılacağını belirleyerek Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği’nde yer alan düzenlemeden biraz uzaklaşarak Tüketici Kredileri Hakkında Yönetmelik hükümlerine paralel bir düzenleme getirmiştir. Ancak buna ilaveten en geç bu işlemlerin gerçekleştiği tarihte kredi kuruluşu tarafından ayrıca bilgilendirme yapılması ve açık onayın alınması koşulu ile poliçenin mevcut koşullarıyla devam ettirilebileceğini veya teminat tutarı/poliçe süresinin yeni yapıya göre uyarlanabileceğini belirterek, yukarıda sayılan olayların gerçekleştiği an dahil müşteriden onay alınabilmesinin önünü açmıştır.
- Bu düzenlemeye göre, Genelge’ye göre kredi borcunun vadesinden önce ödenmesi veya borç yapısında değişiklik olması durumunda, kredi kullananın bilgilendirme formunda bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla, bilgilendirme formunda belirlenen kural dahilinde işlem yapılabilir. Ancak yapılan işleme dair elektronik ortamda veya kişinin erişimini mümkün kılan diğer yöntemlerle bilgilendirme yapılması gerekir.
- Onay metninin içeriği yönetmeliğin izin verdiği yöntemlerden hangisi seçilecekse, bununla örtüşecek şekilde açık ve detaylı olmalıdır. Misal olarak,”kredinizi erken kapatmanız ya da yeniden yapılandırmanız durumunda, sigorta poliçenizin ilk ödeme planı dahilinde herhangi bir değişikliğe uğramadan aynı koşullarla devam etmesini onaylıyor musunuz? evet/ hayır şeklinde iki kutucuk kullanılabilir ve bu kutucuklara müşteri imzasının alınması şeklinde olabilir.
- Kredi kuruluşunun aracılık ettiği krediyle bağlantılı ürünlerde kredi kullananın sigorta şirketi seçme hakkı sınırlandırılamaz. Kredi kuruluşu tarafından talep edilen teminat ve süre şartlarını sağlayan ve dain-i mürtehini yine kredi kuruluşu olarak belirlenen sigorta poliçesinin ibraz edilerek mevcut poliçenin iptali mümkündür. Genelge bu durumda sigorta şirketi kredi kullanandan sadece “teminat/süre/dain-i mürtehin” şartlarının yerine getirilmesinin talep edilebileceğini ve başka ilave şart getirilemeyeceğini netleştirmiştir.
- Sağlık beyanlarıyla ilgili olarak kimlik teyidine ilişkin güvenlik adımlarının yerine getirilmesi kaydıyla elektronik ortamda sağlık beyanı alınabileceği belirtilmiştir. Bu konudaki kimlik teyidinin nasıl yapılacağı açıklanmamıştır. Kimlik teyidine ilişkin güvenlik adımları ifadesinden bankacılık sistemindeki internet bankacılığında kine benzer sistemsel gelişmelerin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Daha açık anlatımla, sigorta müşterisi banka veya sigorta şirketinin internet sitesinden girdiğinden kendisi kullanıcı adı ve şifre bilgisini girdikten sonra telefonuna ya da e-mailine gönderilen şifre ile sağlık beyanı sayfasına girerek soruları yanıtlayabilecek, böylece müşterinin kimlik teyidi de yapılarak müşteri girişleri log kayıtları ispatlanabilecektir.
- Dain-i mürtehin kaydı taşıyan poliçelerle ilgili olarak poliçenin feshi, iptali ya da teminat içeriklerinin değiştirilmesi ve iştira edilmesi gibi talepler, Sigorta şirketi tarafından dain-i mürtehin’in elektronik ortamda ya da benzer araçlarla bilgilendirilmesini müteakip 3 iş günü içinde yerine getirilecektir. Bu bilgilendirmenin Genelge’nin ekinde yer alan tablo doldurulmak suretiyle yapılması gerekmektedir.
Görüldüğü üzere, gerek Yönetmelik gerekse genelge hükümleri bankalara ve sigorta şirketlerine, ürün ve sistemsel geliştirme konularında yükümlülükler getirmektedir. Uyum anlamında sigorta, bankacılık sektöründe çalışmaların muhtemelen devam ettiği ve yayımlanması olası diğer genelgelerin ilave sistemsel geliştirmeleri zorunlu kılacağı olası görülmektedir.
Saygılarımızla,
PROCOMPLIANCE